Zadělávání na těsto

Když vidíme, že je kvas dobře rozkvašený, přidáme do něj ty semínka, které budeme používat, bud nabobtnalá nebo opražená, také můžeme přidat trochu oleje, tím chléb vydrží déle měkký. Potom budeme už přidávat mouku a sůl. V téhle fázi, ale přidáváme jen pšeničnou mouku, světlou a tmavou zhruba napůl. Ohledně solení, musí každý vyzkoušet sám, jak mu to chutná, protože každá sůl solí jinak.

Pokud zaděláváte pouze jen na dva či tři bochníky, určitě to jde míchat vařečkou, když budete mít více množství, je taky velmi dobrá metoda hňácení rukou. Hustota těsta, kterou chceme mít, je trochu řidší těsto, pokud by se vám při formování chleba, lepilo na ruce, podsypte si ho úplně bez problému polohrubou moukou. Prostě chlebové těsto, je jiné a dá se dopracovat do nelepivé stavu, ale, to už z něj chleba nevznikne.

Jak už jsme si říkali, u chleba jsou nejvíce žádoucí velké díry a né jenom spousta malých, které jsou u pečiva, jako jsou buchty a koláče. Takže tím pádem, jen těsto zamícháme a přestaneme se o něj starat. Tím, vlastně docílíme toho, že se nezahustí a tak budou velké bubliny.