Recept na Staročeský domácí chléb

Staročeský domácí chléb:

hladká mouka 500 g

Mléko vlažné, nebo voda 300 ml

Droždí 1 kostka

Sůl 1 lžička

Cukr 1 lžička

Kmín 1 lžička

Postup:

Připravíme si kvásek ze lžičky cukru, vlažného mléka a jednoho droždí cca 42g. Necháme chvilku odpočinout.

V misce si smícháme sůl, kmín a hladkou mouku. Potom přidáme kvásek a těsto dobře zpracujeme. V této fázi je možno přidat několik dalších věcí, jakou jsou například olivy a další. Vyzkoušel jsem několik kombinací a olivy nebo smažená cibulka jsou velmi dobré.

Smíchané a dobře propracované těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout. Posypeme ho moukou. Po hodině těsto ještě jednou řádně uhněteme, aby se dobře spojilo a vložíme buď do formy (používal jsem na biskupský chléb) a nebo uválíme bochánek.

Já to peču cca 1,5 hod při teplotě 180°C-200°C v elektrické troubě.

Musím říci, že se po chlebu vždy jen zapráší. A když tak přemýšlím, nevzpomínám si, kdy naposledy jsem kupoval chleba. Už je to hodně dlouho. Přeji dobrou chuť.