Jak připravit semínka a koření?
Budete-li do chleba chtít přidávat nějaké semínka, určitě nezapomeňte je předem namočit a důvod? Když bude chleba někde pěkně v chladnu pomaličku kynout, suchá semínka by z něj vysála všechnu vodu a chleba by byl drolivý a suchý. To platí teda hlavně pro len, který opravdu velmi pije.Určitě se dá předem namočit i kmín, ale semena, jako je slunečnice nebo dýně je vhodné předem trochu opražit a tím získají daleko lepší chuť. Tedy slunečnici se nemusíte vůbec bát opražit opravdu důkladně, ale naopak, dá to chlebu úplně jinou chuť. Pokud jste milovníci jiných plodin, tak můžete přidat například i ořechy, klasický fenykl a klidně i anýz.
Takže kvas máme vyndaný, přidanou mouku a čekáme, až obživne. Mezi tím jak čekáme, nám bobtnají semínka a kmín. Zase jedna důležitost: kvas kvasí daleko pomaleji než droždí. Ale jako vždy, je každý kvas úplně jiný, některý kvasí rychleji a některý opět pomaleji, je to velmi individuální.
Zase, než budete zadělávat těsto, nezapomeňte si odložit trochu kvasu bokem. Kvas poznáte, když je zvednutý a hodně prostoupený bublinami.
-
Domácí chléb
- Výhody domácího chleba v pekárně
- Nevýhody domácího chleba v pekárně
- Rady, aby se Vám vždy domácí chléb povedl
- Úplný začátečník v pečení domácího chleba
- Jak vlastně má vypadat kvásek?
- Jak připravit semínka a koření?
- Zadělávání na těsto
- Přejdeme ke kynutí chleba
- A nakonec, už jen pečení chleba
- Videa na domácí chleba
- Recept na Staročeský domácí chléb
- Recept na Kmínový domácí chléb
- Recept na Celozrnný chléb bez hnětení
- Recept na Domácí chléb pečený v troubě
- Recept na Domácí chléb z piva
- Recept na Domácí chléb se slaninou