6. Nikam nespěchejte

To je opravdu důležitým předpokladem, když připravujete těsto. U běžného přenično-žitného těsta musíme vždy nechat kynou natřikrát, postup bude trvat minimálně až tři hodiny. Jestliže necháte postup pekárně, nebo ho budete připravovat klasicky, musíte velmi důkladně propracovat těsto a nechat kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí objem. Pak to opakovat a vyklopit na vál, tam dokyne, dokud se Vám nerozpálí trouba.

Ten čas může být různý, záleží totiž na teplotě, na kynutí, na kvalitě mouky, ale samozřejmě i na kvalitě droždí. I na poměru žitné či celozrnné mouky záleží, kterou jste přimíchali do pšeničné. Čím více bude žitného podílu, tím více času budete potřebovat.

Ale můžete pracovat i s domácí pekárnou, najdete si program, kde jsou delší doby kynutí, kvůli vyššímu podílu žita. Ale i kdyby to nešlo, před pečením využijte zbytkového tepla a nechte těsto dokynout v nádobě, dokud nebude krásně nakynuto.

Pokud nemáte rádi kostkovaný tvar, který pekárna vytváří, vyklopte na vál a vytvarujte si bochník.

Je nutné upozornit, aby jste, určitě nezačínali třeba v sedm hodiny večer, pokud tedy rádi neponocujete, protože tři hodiny je minimum, co trvá těsto připravit, ale může se stát, že Vám nechtěně ujede ruka, dáte větší podíl žitné mouky a hned se celý proces prodlouží o dvě hodiny. Proto se raději doporučuje, zadělat si na těsto o víkendu.