6. Nikam nespěchejte
To je opravdu důležitým předpokladem, když připravujete těsto. U běžného přenično-žitného těsta musíme vždy nechat kynou natřikrát, postup bude trvat minimálně až tři hodiny. Jestliže necháte postup pekárně, nebo ho budete připravovat klasicky, musíte velmi důkladně propracovat těsto a nechat kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí objem. Pak to opakovat a vyklopit na vál, tam dokyne, dokud se Vám nerozpálí trouba.
Ten čas může být různý, záleží totiž na teplotě, na kynutí, na kvalitě mouky, ale samozřejmě i na kvalitě droždí. I na poměru žitné či celozrnné mouky záleží, kterou jste přimíchali do pšeničné. Čím více bude žitného podílu, tím více času budete potřebovat.
Ale můžete pracovat i s domácí pekárnou, najdete si program, kde jsou delší doby kynutí, kvůli vyššímu podílu žita. Ale i kdyby to nešlo, před pečením využijte zbytkového tepla a nechte těsto dokynout v nádobě, dokud nebude krásně nakynuto.
Pokud nemáte rádi kostkovaný tvar, který pekárna vytváří, vyklopte na vál a vytvarujte si bochník.
Je nutné upozornit, aby jste, určitě nezačínali třeba v sedm hodiny večer, pokud tedy rádi neponocujete, protože tři hodiny je minimum, co trvá těsto připravit, ale může se stát, že Vám nechtěně ujede ruka, dáte větší podíl žitné mouky a hned se celý proces prodlouží o dvě hodiny. Proto se raději doporučuje, zadělat si na těsto o víkendu.
-
Domácí chléb
- Výhody domácího chleba v pekárně
- Nevýhody domácího chleba v pekárně
- Rady, aby se Vám vždy domácí chléb povedl
- Úplný začátečník v pečení domácího chleba
- Jak vlastně má vypadat kvásek?
- Jak připravit semínka a koření?
- Zadělávání na těsto
- Přejdeme ke kynutí chleba
- A nakonec, už jen pečení chleba
- Videa na domácí chleba
- Recept na Staročeský domácí chléb
- Recept na Kmínový domácí chléb
- Recept na Celozrnný chléb bez hnětení
- Recept na Domácí chléb pečený v troubě
- Recept na Domácí chléb z piva
- Recept na Domácí chléb se slaninou