Recept na Kmínový domácí chléb

1 kg hladké mouky

6 dcl vlažné vody

2 lžičky soli

2 lžíce kmínu

1 kostka 42 g droždí

2 lžíce oleje

1 kostka cukru

Vejce na potření

kmín na posypání

Postup:

Do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme až droždí nakyne.

Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

Plech vymastíme sádlem a na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut.

Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, pak dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 25 minut.