Jak vlastně má vypadat kvásek?
Opravdu nejlepší a nejjednodušší je mít v lednici trochu kvásku, kterou v případě potřeby osvěžíte a pak zase si kousek necháte a schováte do lednice. Tak budete mít chleba vždy kyprý a tak akorát kyselý. Přidávávat do kvásku, lze žitnou, pšeničnou nebo špaldovou mouku a nemusíte mít vždy tři druhy kvásků.
Chcete-li třeba vyrábět čistě bílý pšeničný chleba, tak jen odeberte z žitného kvásku, klidně i z špaldového, pokud ho máte a přidejte pšeničnou mouku.
Po celou dobu se staráte jen o jednu lžíci kvásku v lednici, kterou v případě potřeby namnožíte. Do kvásku se přidává pouze jednou před pečením mouka a interval je na vás, můžete odkládat až o týden. Po celou dobu je ve skleničce v lednici, nekysne, nekazí se. Pokaždé, když přidáte žitnou mouku a vodu v poměru 1:1, se dokonale omladí.
Pokaždé budete mít krásný kvásek, který bude mít sílu z kvasinek a pěknou ovocnou vůni a tak akorát kyselost.
Takže začínáme vždy s trochou kvásku, který už máme z předchozího pečení. Když začnete péct chleba, samozřejmě si najdete v receptu, kolik potřebujete žitného kvasu. Do mísy přidáte přesně tolik žitné mouky a vody v poměru 1:1 a až navrch přidáte kvásek ze sklenice, kterou máte v lednici. Stačí jedna 15g lžička na 100g mouky.
Všechno dohromady promícháte a zakryjete potravinářskou fólií a necháte odležet při pokojové teplotě. Za 12 až 16 hodin, nejideálnější přes noc, se kvásek krásně nafoukne, tím pádem bude folie zapařená a na kvásku budou viditelné malinkaté dírky.
Lžíci z nakynutého kvásku opět schováte do sklenice a dáte ji do ledničky. Zbytek kvasu použijete už podle receptu.
Nic víc není potřeba a takhle je to pořád dokola.
-
Domácí chléb
- Výhody domácího chleba v pekárně
- Nevýhody domácího chleba v pekárně
- Rady, aby se Vám vždy domácí chléb povedl
- Úplný začátečník v pečení domácího chleba
- Jak vlastně má vypadat kvásek?
- Jak připravit semínka a koření?
- Zadělávání na těsto
- Přejdeme ke kynutí chleba
- A nakonec, už jen pečení chleba
- Videa na domácí chleba
- Recept na Staročeský domácí chléb
- Recept na Kmínový domácí chléb
- Recept na Celozrnný chléb bez hnětení
- Recept na Domácí chléb pečený v troubě
- Recept na Domácí chléb z piva
- Recept na Domácí chléb se slaninou