A nakonec, už jen pečení chleba
Chleba musíme dát do maximálně rozpálené trouby a to na 250 stupňů. Při téhle teplotě ho necháme péct asi tak 20 minut. Nejvíc teda důležité je, aby poskočil nahoru, a potom se mu začne dělat pěkná hnědá kůrka. Během téhle doby, ale musíte kontrolovat, zda kůrka nehnědne až moc nebo zase naopak málo, případně občas chleby pootočíme. Jestli se vám chleby zdají moc hnědé, klidně snižte teplotu, když máte, ale velké chleby, tak těm trvá delší dobu, než se prohřejí, takže ty můžeme na maximum péct déle. Až usoudíte, že je dostatečně zapečený, snížíte teplotu tak na 170 stupňů a zhruba na dalších 15 minut, pak ještě dalších 5 minut asi tak na 100 stupňů a nakonec necháme dojít, už ve vypnuté troubě zase dalších 15 minut. Celkem nám to tedy vychází na nějakou 1h, záleží samozřejmě na velikosti bochníku.
Když chleba vyndáte, nechte ho ještě chvilku v klidu ležet, protože uvnitř, se pořád ještě peče.
-
Domácí chléb
- Výhody domácího chleba v pekárně
- Nevýhody domácího chleba v pekárně
- Rady, aby se Vám vždy domácí chléb povedl
- Úplný začátečník v pečení domácího chleba
- Jak vlastně má vypadat kvásek?
- Jak připravit semínka a koření?
- Zadělávání na těsto
- Přejdeme ke kynutí chleba
- A nakonec, už jen pečení chleba
- Videa na domácí chleba
- Recept na Staročeský domácí chléb
- Recept na Kmínový domácí chléb
- Recept na Celozrnný chléb bez hnětení
- Recept na Domácí chléb pečený v troubě
- Recept na Domácí chléb z piva
- Recept na Domácí chléb se slaninou