Přejdeme ke kynutí chleba
Jakmile si budete jistí a usoudíte, že těsto má správnou konzistenci a je nakynuté, tak jej vyklopte na vál, ale předtím, si nezapomeňte vál pomoučit. Těsto si rozdělíme, pokud možno tedy na stejné kousky, aby se bochníky pekly rovnoměrně. Vytvoříme tedy z těsta tvary šišky, nijak s těstem zbytečně nepracujte, takhle připravené šišky necháme kynout. Jelikož je těsto řídké, musíme ho dát kynout do něčeho, co mu dá zároveň i tvar, nejlepší jsou tedy na to proutěné ošatky, ale musí být vyložené nějakým plátnem. Pokud nic takového neseženete, můžete v největší nouzi dát chleba vykynout do misky vyložené utěrkou. Plátno, ale nezapomeňte pořádně pomoučit, aby se k němu těsto nepřilepilo.
Necháme vykynout, ale musíme čekat, protože chlebový kvas kyne pomaleji. Vaše pomyslné bochníčky, by se měli trošku zvednout, tak asi o třetinu. Rozhodně neposlouchejte rady, že se má těsto zdvojnásobit, to by už byl chleba překynutý a při vyklopení na plech by Vám utekla většina plynu a v troubě by se srazil. Když je těsto překynuté tak jsou stěny bublin tak slabé, že se při manipulaci protrhnou a tím pádem plyn uteče a už těsto nemůže naskočit a srazí se. Naopak u správně vykynutého těsto, by se mělo po vložení do dobře rozpálené trouby, krásně roztáhnout a díky tomu pěkně naskočí.
Plech, na který budete pokládat chleba, nevymazáváme žádným tukem. Stačí plech posypat moukou a bochníčky na něj vyklopit. Pokud, ale už máte dobře pomoučené, aby se nelepily na ruce a na ošatku, tak už další mouku přidávat nemusíte. Mouka se pak při pečení nasucho krásně upraží a dá se později klidně použít na zahuštění omáček, gulášů a podobně. Nezapomeňte chleba před vkládáním do trouby naříznout, tím mu pomůže vyskočit a v zářezech často praskne a vyjde z něj pára, což mi potřebujeme. Pěkně nařezáváme ostrou žiletkou, opravdu rychlým a hlubokým tahem. Hlavně nijak nepižlejte po chlebu sem a tam, to bychom dosáhli toho, co nechceme a to únikem kysličníku uhličitého. Vůbec si nedělejte starost s tím, že se po vyklopení na plech bochníčky rozplácnou, předtím, je totiž po celou dobu držela pohromadě ošatka, ale nebojte, v troubě se to popraví.
-
Domácí chléb
- Výhody domácího chleba v pekárně
- Nevýhody domácího chleba v pekárně
- Rady, aby se Vám vždy domácí chléb povedl
- Úplný začátečník v pečení domácího chleba
- Jak vlastně má vypadat kvásek?
- Jak připravit semínka a koření?
- Zadělávání na těsto
- Přejdeme ke kynutí chleba
- A nakonec, už jen pečení chleba
- Videa na domácí chleba
- Recept na Staročeský domácí chléb
- Recept na Kmínový domácí chléb
- Recept na Celozrnný chléb bez hnětení
- Recept na Domácí chléb pečený v troubě
- Recept na Domácí chléb z piva
- Recept na Domácí chléb se slaninou